Sunday, 17 May 2009

Interviu cu Hupogrammos

"Am incheiat un capitol frumos din viata noastra"

English version can be reached in here.

Photobucket

Despre despartirea Negura Bunget probabil am aflat cu totii, cert este ca multiplele comunicate de presa lansate de fostii membrii au adus cu ele o urma de mister ce a ridicat foarte multe intrebari din partea fanilor. Si pentru a elucida cateva din acestea, am decis sa stam de vorba cu Hupogrammos care ne-a raspuns foarte prompt la intrebari, in acelasi timp prezentand o varianta cat mai clara si directa a motivelor ce au dus la aceasta situatie incomoda, planurile de viitor ale acestuia si Sol Faur precum si consecintele acestei decizii in termeni legali. Dar mai multe detalii puteti afla din interviul de mai jos:

Salutare, stiu ca este un moment destul de greu pentru voi asa ca voi incerca sa fiu cat mai direct raportandu-ma mai mult la intrebarile fanilor care au ridicat cateva idei cat se poate de interesante. Insa inainte de toate as dori sa va intreb daca ati citit ultimul comunicat trimis de Negru, din care imi permit sa extrag urmatorul pasaj: ‘Orice ar spune altcineva, e din afara formatiei!!! Totul va continua precum a fost prezentat in precedentul comunicat official.” Cum ati comenta acest pasaj raportand la comunicatul trimis de voi?

Ziua buna! Este cu adevarat un moment greu in viata fiecarui fost membru Negura Bunget, indiferent ca este vorba de fostii nostri colaboratori sau de fostii membri oficiali. Din pacate reactia lui Negru este una prin care reconfirma atitudinea incorecta si sfidatoare pe care a avut-o fata de colegii sai, oameni fata de care ar fi fost extrem de onorabil sa isi pastreze cuvantul dat, si desigur fata de publicul care a crezut in el si in Negura Bunget. Tocmai aceasta este si motivul pentru care am decis dizolvarea trupei. Dupa cum am mai sustinut, el nu reprezinta Negura Bunget de unul singur si nici nu o va face vreodata.

Care era mai exact rolul lui Negru in vechea componenta, desigur in afara postului de tobar?

Dupa cum am precizat si in comunicatul nostru, lui i s-a datorat intregul aspect logistic al formatiei Negura Bunget, pornind de la contactele cu casele de discuri pana la aspectele financiare. Ar fi total nepotrivit daca nu as recunoaste ca felul in care erau concepute lucrurile in fosta noastra formatie era unul cat se poate de comod si confortabil: fiecare se ocupa de aspectele pe care le stapanea cel mai bine.

Asadar Negru s-a ocupat de aspectul logistic, pe cand Sol Faur si cu mine ne-am ocupat de aspectul muzical. Si lucrurile ar fi fost ideale in felul acesta daca, desigur, ai putea avea incredere in persoanele carora le atribui aceste indatoriri. Insa din nefericire nu a fost cazul nostru. As putea afirma si faptul ca Sol Faur si cu mine purtam o parte din vina faptului ca s-a ajuns pana aici, caci am lasat lucrurile mult prea necontrolate in domeniul condus de Negru, mizand pe increderea pe care o purtam persoanei sale.

Din cate stiu Negru este cel care a dat numele formatiei (va rog sa ma corectati daca ma insel). Sunteti de parere ca reprezinta o dovada palpabila pentru comunicatul pe care el il sustine?

Este cat se poate de adevarat ca el a propus numele de Negura Bunget. Desigur multe experiente s-au legat de acest nume, insa respectivele experiente se datoreaza unui colectiv si a unei muzici care au condus la materializarea acestora. Insa nu este nici fair play si nici uman sa priveasca Negura Bunget ca pe afacerea sa persoanala. Aceste doua cuvinte ar fi ramas niste simple cuvinte daca ele nu ar fi fost insufletite de un anume spirit, care a si adus particularitatea formatiei noastre.

Desigur si Negru a contribuit la formarea si crearea acestui suflet, cu bune cu rele, si din perspectiva noastra nu a fost chestionata niciodata dedicarea sau cantitatea dedicarii vreunui membru, ci au contat calitatea si desavarsirea fiecarui fapt inglobat in acest suflet al formatiei. Fiecare a contribuit neconditionat cu tot ce a avut mai bun.

Un alt aspect pe care as dori sa-l mentionez cat se poate de explicit este faptul ca nici Sol Faur si nici eu nu dorim si nici nu ne-am mai pus problema continuarii activitatii muzicale sub numele de Negura Bunget, nici in formula completa si nici ca proiect separat. Negura Bunget reprezinta un capitol frumos din viata noastra si as dori sa-l pastrez ca atare.

Cine detine drepturile asupra propietatii Negura Bunget (tot ce inseamna aceasta), referindu-ma si la UCMR?

Pentru primele materiale eu detin proprietatea drepturilor de autor; cat priveste materialele care au fost scoase sub egida Code666, ele figureaza in custodia SIAE (varianta italiana a UCMR ) sub proportia de 50% Negru, 50% Hupogrammos.

Credeti ca in acest moment mai este vorba de o problema de comunicare intre voi si Negru sau deja s-a trecut la un alt nivel?

Problema despartirii nu este una recenta; este mai degraba ceva ce s-a tot amanat datorita sperantelor noastre ca lucrurile s-ar putea schimba in bine in ceea ce-l priveste pe fostul nostru coleg. Asadar faptul ca acest gest a fost pronuntat public reprezinta cu siguranta un capat de drum.

Iar daca tot am ajuns in acest punct, as dori sa precizez faptul ca cea mai mare tristete pe care o port in urma acestei despartiri se datoreaza gandului la fanii nostri, care au simtit si care au trait alaturi de noi cu Negura Bunget. Cred ca va fi foarte dificil pentru ei sa mai desprinda acest scandal public de muzica si conceptele pe care le-am alaturat muzicii noastre. Cu multa parere de rau, ne cerem scuze in fata ascultatorilor nostri pentru contradictia etica, conceptuala si sufleteasca de care dam dovada in aceste momente.

Invitam insa publicul sa inteleaga ca dezlipirea noastra din sanul Negura Bunget se datoreaza unui process de cumulare a unor tensiuni si dezechilibre atat la nivel conceptual (si anume lipsa de etica si verticalitate a colegului nostru, care contraveneau conceptului se umanitate si spiritualitate sustinute de noi) cat si la nivel personal (fapte adiacente problemelor principale, care desigur contribuie si ele la crearea unei tensiuni in interiorul formatiei). Consideram condamnabila iresponsabilitatea fostului nostru coleg de a pata numele formatiei in acest fel.

Totodata am considerat ca numai in ideea pastrarii unui nume intact si fara pata nu putem accepta gestul lui Negru de a publica un statement diferit decat convenisem. Avem o datorie fata de numele nostru cat si fata de ascultatorii nostri si am considerat ca a scoate adevarul la suprafata este o mai mare dovada a respectului pe care il avem fata de ei, decat sa fi acceptat situatia de fapt si sa fi trecut totul sub semnul tacerii.

Sunteti de parere ca in conditiile de fata se poate ajunge in instanta?

Cu siguranta! In ceea ce priveste drepturile de autor ramanem de nestramutat.

In acelasi timp trebuie sa spun ca as dori totusi sa-mi investesc timpul intr-un mod mult mai eficient decat cel de a umbla prin procese. Sunt un om care si-a dedicat viata muzicii si as dori sa imi continuu acest demers si pe mai departe. Insa intervin anumite momente in viata cand trebuie sa lupti pentru lucrurile in care crezi si carora ti-ai dedicat o buna parte a vietii. Iar acum este acest moment.


Care a fost pozitia casei de discuri Code666?

Pozitia casei de discuri se poate citi pe urmatorul link.

Referitor la pasajul: "The selfish and greedy acts of a single person are doing too much harm." Ce inseamna asta mai exact? Vreti sa spuneti ca Negura Bunget a ajuns mai degraba un business?

Pentru colegul meu Sol Faur cat si pentru mine Negura Bunget a reprezentat un stil de viata. Ne-am focalizat intreaga atentie asupra punerii in practica a conceptelor si principiilor inglobate in muzica Negura Bunget, iar din acest fapt a rezultat o continua devenire inspre perfectionarea aspectului muzical cat si a celui personal. Totodata viziunea fostului nostru coleg Negru a fost inca de la inceputuri una mult mai pragmatica, care a ajuns intr-un final sa se indeparteze din ce in ce mai mult de conceptele noatre pana in momentul in care formatia a devenit business-ul sau personal.

Referitor la pasajul citat, sincer il consider destul de expresiv pentru situatia momentului. Multi oameni sunt pur si simplu dezgustati de acest scandal, iar cel mai mare dezgust il simtim chiar noi; consider ca s-a creat o imagine complet neadecvata si in totala neconcordanta cu ceea ca trebuia sa fie numele Negura Bunget, total neconforma cu conceptele pe care se sprijina aceasta.. Chiar ma intreb daca pentru Negru aceasta turnura a situatiei este ceea ce isi dorea. Nu stiu cum si-a imaginat el lucrurile, insa a crezut ca vom accepta, fara sa reactionam, un astfel de gest de tradare?

Pe plan muzical, v-ati gandit la un viitor? La o componenta? La un stil? Cum crezi ca va suna viitorul pentru voi?

Dupa cum am mai afirmat in statementul nostru, ne vom continua activitatea muzicala in cadrul unei formatii noi. Abordarea muzicala cat si cea ideologica vor fi practic o continuarea a muncii pe care am inceput-o la Negura Bunget. Cu aceasta ocazie va invit sa ascultati pe urmatoarea pagina de Myspace,o varianta incipienta primei piese ce va fi inclusa pe primul nostru material.

Pe aceasta varianta la tobe figureaza Negru, insa piesa este compusa in totalitate de Sol Faur si cu mine. Cat despre viitoarea componenta voi putea vorbi abia in momentul in care vom incepe munca impreuna, desi exista muzicieni ce si-au confirmat deja participarea la acest proiect muzical.


Pe METALHEAD s-a lansat un sondaj referitor la intrebarea: Mai poate canta Negura Bunget sub denumirea actuala? Pana in momentul de fata 63% au votat „Nu”. Va bucura in vreun fel reactia fanilor?

Ma bucura acest fapt in masura in care acest sondaj poate sa fie reprezentativ pentru aprecierea ascultatorului roman fata de verticalitate si umanitate. Insa in nici un caz nu ma bucura din perpectiva importantei de sine.

Va multumesc foarte mult pentru timpul acordat. Daca aveti ceva de completat, sau de adresat celor ce va sustin, va rog s-o faceti.

As dori sa salut pe aceasta cale publicul roman, sa ii multumesc pentru sustinerea din toti acesti ani, sa invit oamenii sa urmareasca activitatea noastra pe viitor si nu in ultimul rand le multumesc pentru posibilitatea pe care am primit-o de a-mi expune parerea. Toate cele bune!

Sursa interviului: Metalhead.ro

No comments: